top of page

De nadelen van het FODMAP dieet voor een prikkelbare darm

Bijgewerkt op: 30 jul.

FODMAP is een afkorting voor: Fermenteerbare Oligosachariden, Disachariden, Monosachariden And Polyolen.


PDS is een afkorting van Prikkelbare Darm Syndroom.


FODMAP’s zijn een groep niet verteerbare suikers die als voedsel dienen voor de darmbacteriën. Een gezonde darm heeft er geen problemen mee, maar in een prikkelbare darm kunnen ze voor klachten zorgen.



FODMAP niet de oplossing maar symptoombestrijding


Het FODMAP-dieet verlaagt het aantal goede darmbacteriën. Deze darmbacteriën worden ook wel probiotica genoemd. Probiotica hebben prebiotica nodig om zich mee te voeden en dit zijn nou net de FODMAP’s! Deze belangrijke FODMAPS zijn dus voedingsmiddelen voor je darmbacteriën en deze belangrijke bacteriestammen neem je weg tijdens de eliminatiefase in het dieet wat leidt tot een verstoorde darmflora. En juist dat is één van de belangrijkste oorzaken van PDS!

De klachten tijdens de FODMAP-vrije periode zullen misschien wel even over gaan, maar de darm zal dus na 6 weken nóg gevoeliger zijn. Je darmklachten kunnen dus juist toenemen als je na 6 weken weer een FODMAP gaat toevoegen aan je voedingspatroon.


Het zou ook kunnen dat je voor de start van het dieet, helemaal geen last had van bepaalde FODMAPS en de kans is groot dat je na het dieet juist wél klachten krijgt van deze bepaalde FODMAPS. Dit komt omdat er tijdens het dieet steeds minder bacteriën zijn die deze vezels of koolhydraten kunnen verteren. Zo houd je dus het probleem in stand.


De oorzaak van Prikkelbare darmen

Volgens onderzoek blijkt dat maar liefst 84% van de mensen met prikkelbare damsyndroom (PDS) in werkelijkheid SIBO heeft. Misschien nog wel interessanter: 75% van de mensen met PDS zag een aanzienlijke verbetering in hun klachten nadat SIBO is behandeld.

Wat is SIBO

SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth) is een overgroei van darmbacteriën in de dunne darm.

Hoewel darmbacteriën in het gehele darmstelsel voorkomen, horen ze zich te concentreren in de dikke darm. Bij SIBO zitten er teveel bacteriën in de dunne darm, waardoor er spijsverteringsklachten ontstaan.


Bij een gezond persoon ontstaat fermentatie (en dus gasvorming) vooral bij moeilijk verteerbaar zetmeel. Dit is het geval omdat moeilijk verteerbaar zetmeel pas in de dikke darm volledig kan worden afgebroken door dikke darm bacteriën. Hierdoor ontstaan o.a. korteketenvetuzren en deze zijn zeer belangrijk voor zowel binnen- als buiten je darm. Echter, bij mensen met SIBO, die last hebben van een bacteriële overgroei is in de dunnen darm, leidt voeding vrijwel altijd tot fermentatie, rotting, en gasvorming. Waarom? Omdat deze voeding in de dunne darm al wordt afgebroken door een te grote hoeveelheid bacteriën op de verkeerde plek. Het probleem bij SIBO is dat bacteriën “mee-eten” van essentiële voedingstoffen, met allerlei gevolgen van dien.


Klachten die door SIBO ontstaan:

  • Opgeblazen buik

  • Gasvorming (winderigheid)

  • Boeren

  • Buikpijn

  • Veranderd ontlastingspatroon (diaree, constipatie)

  • Voedselovergevoeligheid

  • Vermoeidheid

  • Hoofdpijn

  • Maagklachten en misselijkheid

  • Gemoedsproblemen

De symptomen van SIBO lijken veel op het Prikkelbare Darm Syndroom, en daarom is het belangrijk om met de juiste onderzoeken zekerheid te krijgen over de oorzaak van de klachten.


Oorzaken van SIBO

Oorzaken bij een teveel aan bacteriën in de dunne darm zijn o.a. een verstoorde darmflora (disbiose), een tekort aan maagzuur en een gebrek aan spijsverteringsenzymen. Stress is hiervan vaak de oorzaak, maar ook een verkeerd voedings- en leefstijlpatroon, wat ook weer stress veroorzaakt. Door stress wordt er namelijk minder maagzuur en enzymen aangemaakt. Maagzuur heb je nodig om je voeding goed te kunnen verteren en ook is het nodig om virussen, bacteriën, schimmels en parasieten te doden.


Door een tekort aan maagzuur kan niet de gewenste zuurtegraad bereikt worden, verlaat de voeding te laat je maag en kan de voedselbrij gaan gisten en rotten waardoor je op die manier ook last kunt krijgen van een opgeblazen gevoel, (brandend) maagzuur, buikpijn etc. Ook ontstaan hierdoor o.a.. voedingstekorten en voedselovergevoeligheden.


De oplossing


Je darmen hebben een enorm zelfherstellend vermogen. Maar je moet ze wel de juiste manier behandelen. Met de juiste kennis en de juiste structuur en volgorde, is er heel veel mogelijk. Ook als je al jaren darmklachten hebt.


Met de juiste stappen naar een gezonde spijsvertering en darmmicriobioom

Kamp jaar al jaren met maag- darm- en/of spijsverteringsproblemen, dan is het belangrijk om eerst te onderzoeken of je voldoende maagzuur en spijsverteringsenzymen produceert. Tijdens het Darm Vitaal Traject is dat één van de eerste stappen die ik samen onderzoek met mijn cliënten. Ook wordt tijdens dit traject je darm gereinigd- en gevoed en de lever ondersteund via gerichte suppletie. Vaak zie je dan al dat veel mensen opknappen, zonder dat ze daarvoor een FODMAP-dieet hoeven te volgen.


SIBO test

Een belangrijk ander onderdeel die ingezet kan worden is een SIBO test. Dit is een ademtest. Deze test meet de productie van zowel waterstofgas, alsmede methaangas door de darmbacteriën na het drinken van een speciale suikeroplossing. De gassen die geproduceerd worden in de darmen, worden namelijk voor een deel via de longen uitgeademd. Door dit te meten, kunnen indicaties worden afgeleid die kunnen duiden op SIBO. Zo kan je nog gerichter werken naar een oplossing.


Blijkt dat de SIBO test positief is, dan kan het belangrijk zijn om bepaalde FODMAPS te vermijden, maar een volledig FODMAP-dieet is niet de oplossing. Deze houdt bijvoorbeeld ook geen rekening met ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen of voedselintoleranties. Veel artsen en therapeuten zijn het er ook over eens dat alleen een FODMAP-dieet niet voldoende effectief is tegen SIBO. Wel zijn dieetaanpassingen behulpzaam in combinatie met natuurlijke antimicrobiële middelen, om zo de kans van slagen te verhogen en de kans op terugkeer te verminderen.


Pro- en prebiotica

Onderzoek heeft aangetoond dat bij PDS en SIBO een verlaagde aantallen aanwezig zijn van bepaalde bacterie stammen zoals de bifidobacteriën en de lactobacillen. En juist deze bacteriestammen zorgen ervoor dat overtollige gasvorming wordt verminderd. Prebiotische voeding helpt om deze bacteriestammen te voeden. Dus i.p.v. ze weg te laten zoals bij een FODMAP-dieet, raad ik juist aan om ze (voorzichtig) toe te voegen aan je dieet. Maar voordat je de prebiotische voeding gaat verhogen, is het belangrijk dat eerst de bacteriën in de dunne darm (SIBO) zijn verwijdert.


Je darmklachten zullen pas blijvend verdwijnen wanneer de spijsvertering goed verloopt en jouw darmmicrobioom is hersteld. Als voedingsdeskundige en stress/burn-out coach kan je helpen je leefstijl aan te passen, stress te verminderen en een gezond eetpatroon op te bouwen. Ben jij benieuwd of ik iets voor jou kan beteken? Wil je meer informatie over het Darm Vitaal Traject? Of zou je vrijblijvend kennis willen maken, zodat jij de tijd kunt nemen om je verhaal te vertellen en je vragen te stellen?


Van harte welkom!


Gezonde groet,

Dorthe Live





Comments


bottom of page