top of page

Afvallen? Waarom gewicht verliezen begint bij een gezonde darmflora
Heb jij last van overgewicht en vind je het moeilijk om af te vallen? Een gezonde darmflora kan je daarbij helpen.


Je darmbacteriën bepalen voor een groot deel hoe je lichaam de voeding die je eet verwerkt. Ze bepalen of je de vetten wel of niet als vet opslaat en hoe makkelijk je kunt afvallen. Wanneer je darmflora uit balans is, zal je meer calorieën opnemen in vergelijking met iemand met een gezonde darmflora. Je kunt daardoor makkelijker aankomen in gewicht.

Voor een optimale vetverbranding is het belangrijk dat de zuurtegraad in je lichaam licht basisch is. Wanneer je darmflora uit balans is, is je ph waarde te zuur en kan het ook moeilijk zijn om af te vallen. Lees hier meer over verzuring: blog verzuring.


Heb je vaak trek in zoetigheid of juist in hartige snacks?

Je darmbacteriën beïnvloeden je behoefte naar bepaald soort eten. Door bijvoorbeeld het eten van zoetigheid voed je de bacteriën die van zoetigheid houden. Ze zullen zich daardoor gaan vermenigvuldigen en de behoefte naar zoetigheid versterken. Zo kan een disbalans in de darmflora leiden tot trek in voeding die het moeilijker maakt om af te vallen.

Eet je regelmatig te veel en heb je last van een opgezette buik?

Er zijn bacteriën die je hongerig maken en bacteriën die je eetlust juist remmen.

Wanneer je darmflora uit balans is, is de kans groter dat je gaat overeten. Het gevolg hiervan is dat de voeding te lang in de maag blijft zitten en dan gaat gisten en rotten. Hierdoor kun je last krijgen van oa een opgezette buik, maagzuur en ontstekingen.


Insulineresistentie

Ook heeft de darmflora invloed op de insulinegevoeligheid. Wanneer de darmflora uit balans is, kan de darm meer doorlaatbaar worden (leaky gut). Stukjes ongunstige bacteriën kunnen hierdoor in de bloedbaan lekken. Deze stukjes veroorzaken kleine ontstekingen in het lichaam. Chronische ontstekingen zorgen ervoor dat de lichaamscellen minder gevoelig worden voor insuline. Er treedt dan insulineresistentie op.


Herstel je darmflora

Gelukkig kunnen veranderingen in je voedingspatroon al binnen enkele dagen effect hebben op je darmflora. Als je de goede bacteriën de gezonde voeding geeft die ze nodig hebben, zullen ze groeien en je helpen. Als je de slechte bacteriën niet de voeding geeft die ze nodig hebben, dan zullen ze verhongeren. En dat is wat je wilt! Tips voor een gezonde darmflora: blog griep


De belangrijkste oorzaken van overgewicht zijn ongezonde voeding, maar ook onvoldoende beweging, stress, medicijnen, (schildklier)ziektes, hormoondisbalans en roken.


Positieve veranderingen in je voeding en leefstijl zorgen voor minder ontstekingen en een verbeterde (vet)stofwisseling. Je insulinegevoeligheid neemt toe en je darmflora kan weer gezond worden.


Vind je het moeilijk om af te vallen en wil je meer weten over hoe jij je darmflora kan voeden? Kun je hulp gebruiken bij het maken van nieuwe recepten? Een persoonlijke aanpak kan helpen om gemotiveerd aan je gewicht en gezondheid te werken.


Van harte welkom!


© Dorthe

www.vitali-d.nl


82 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page