top of page

Afvallen? Waarom gewicht verliezen begint bij een gezonde darmflora

Bijgewerkt op: 11 apr.


Afvallen en de link met een gezonde darmflora

Heb jij last van overgewicht en vind je het moeilijk om af te vallen? Een gezonde darmflora kan je daarbij helpen.


Je darmbacteriën bepalen voor een groot deel hoe je lichaam de voeding die je eet verwerkt. Ze bepalen of je de vetten wel of niet als vet opslaat en hoe makkelijk je kunt afvallen. Wanneer je darmflora uit balans is, zal je meer calorieën opnemen in vergelijking met iemand met een gezonde darmflora. Je kunt daardoor makkelijker aankomen in gewicht.

Hoe raakt je darmflora uit balans?

Allereerst is het goed om te weten dat in een gezonde darm alle micro-organismen met elkaar samenleven. Schimmels zoals Candida of bacteriën als Helicobacter Pylori worden vaak negatief in het daglicht gezet, maar horen ook thuis in een gezonde darm. Er ontstaat pas een probleem als de balans doorslaat naar te veel ziekmakende micro-organismen als schimmels, bacteriën of parasieten. Dit noem je een darmdysbiose. Een dysbiose in de darm kan zorgen voor overgewicht en vele andere klachten en aandoeningen.


Een aantal oorzaken van een darmdysbiose en dus overgewicht zijn:

 • Stress (mentaal en fysiek).

 • Hoge consumptie van geraffineerde koolhydraten en suikers.

 • Geraffineerde en geoxideerde vetten.

 • Vezelarm voedingspatroon.

 • Voedingstekorten.

 • Voedselallergieën of -overgevoeligheden (een dysbiose is vaak ook de veroorzaker).

 • Chemische bestrijdingsmiddelen, zoals pesticiden op groente en fruit. Maar ook conserveringsmiddelen in kant en klaar maaltijden, bewerkt vlees etc.

 • Te veel maaltijden op een dag. Maar ook bij te weinig eten, zoals bij anorexia en boulimia.

 • Eten terwijl je eten nog niet verteerd is.

 • Bepaalde medicijnen als paracetamol, NSAID’s (als aspirine/ibuprofen), laxeermiddelen, maagzuurremmers, morfine, prednison, antibiotica, antipsychotica, statines, etc.

 • Bepaalde zoetstoffen als sacharine, sucralose, aspartaam en acesulfaam.

 • Alcohol, roken en drugs.

 • Depressie. Een dysbiose kan ook een depressie uitlokken of verergeren maar een depressie kan ook voor een dysbiose zorgen. Een vicieuze cirkel dus.

 • Exorfine-overbelasting door tarwegluten, soja en melkproducten (caseïne).

 • Een overmaat aan antinutriënten door een eenzijdig dieet. Denk aan: fytinezuur, lectines, gluten/gliadine, saponinen, solanine en oxaalzuur.

 • Diverse ziektes, zoals lever en galblaasaandoeningen.


Eet je regelmatig te veel en heb je last van een opgezette buik?

Er zijn bacteriën die je hongerig maken en bacteriën die je eetlust juist remmen. Wanneer je darmflora uit balans is, is de kans groter dat je gaat overeten. Het gevolg hiervan is dat de voeding te lang in de maag blijft zitten en dan gaat gisten en rotten. Hierdoor kun je last krijgen van o.a. een opgezette buik, maagzuur en ontstekingen.


Heb jij vaak trek in zoetigheid of juist in hartige snacks?

Je darmbacteriën beïnvloeden je behoefte naar bepaald soort eten. Door bijvoorbeeld het eten van zoetigheid voed je de bacteriën die van zoetigheid houden. Ze zullen zich daardoor gaan vermenigvuldigen en de behoefte naar zoetigheid versterken. Zo kan een disbalans in de darmflora leiden tot trek in voeding die het moeilijker maakt om af te vallen.


Insulineresistentie: één van de grote oorzaken van overgewicht

Veel mensen zijn zonder dat ze het weten insuline resistent. Kenmerken van insuline resistentie zijn:

 • Extra vetopslag in de buikstreek

 • Futloosheid

 • Droge mond (veel dorst)

 • Duizeligheid of desoriëntatie

 • Veel trek in zoetigheid

 • Veel moeite met afvallen

 • Appelvormig figuur


Je darmflora heeft een grote invloed op de insulinegevoeligheid. Wanneer de darmflora uit balans is, kan de darm meer doorlaatbaar worden (leaky gut). Stukjes ongunstige bacteriën kunnen hierdoor in de bloedbaan lekken. Deze stukjes veroorzaken kleine ontstekingen in het lichaam. Chronische ontstekingen zorgen ervoor dat de lichaamscellen minder gevoelig worden voor insuline. Er treedt dan insulineresistentie op.


Je darmflora herstellen met voeding

Gelukkig kunnen veranderingen in je voedingspatroon al binnen enkele dagen effect hebben op je darmflora. Als je de goede bacteriën de gezonde voeding geeft die ze nodig hebben, zullen ze groeien en je helpen. Als je de slechte bacteriën niet de voeding geeft die ze nodig hebben, dan zullen ze verhongeren. En dat is wat je wilt! Voeding met veel pre- en probiotica heeft een gunstig effect op je darmmicrobioom. Denk aan alles wat gefermenteerd is, zoals: zuurkool, yoghurt, miso, natto, kefir(water), tempeh etc. En de vezels uit groente, fruit, paddestoelen, zeewieren, en glutenvrije granen. Wees voorzichtig met gluten, omdat deze de darmwand kunnen irriteren en juist overgewicht in de hand kunnen werken.


Darm en lever detox

Ervaar jij spijsvertering- en/of darmproblemen en wil je graag een aantal kilo's afvallen? De darm- en lever detox is een effectieve manier om je darmmicrobioom te optimaliseren en overtollige centimeters kwijt te raken. De darm en lever detox zorgt ook voor minder ontstekingen en een verbeterde (vet)stofwisseling. Je insulinegevoeligheid neemt toe, waardoor het ook lang na de kuur een positief effect kan hebben op je gewicht en gezondheid. Wil jij een darm en lever detox kuur voor thuis ervaren? Klik dan hier.


Wat kun je nog meer doen om af te vallen?

De belangrijkste oorzaken van overgewicht zijn ongezonde voeding en stress, maar ook onvoldoende beweging, medicijnen, (schildklier)ziektes, hormoondisbalans en roken. Dus naast het aanpassen van je voedingspatroon is het ook belangrijk om te voorkomen dat je te veel stress hebt en te zorgen dat je dagelijks voldoende beweegt. Ook is het belangrijk om je ph waarde licht basis te houden en te voorkomen dat je verzuurt. Op die manier zorgt je lichaam voor een optimale vetverbranding. Wanneer je darmflora uit balans is, is je ph waarde te zuur en kan het dus moeilijk zijn om af te vallen. Wil je tips om verzuring te voorkomen: klik dan hier.


Vind je het moeilijk om af te vallen en wil je graag meer weten over hoe jij je darmflora gezond kan krijgen? Een persoonlijke aanpak kan helpen om gemotiveerd aan je gewicht en gezondheid te werken.

Van harte welkom!


© DortheRecente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page