Je immuunsysteem is altijd betrokken bij een verkoudheid, griep of auto-immuunziekten. Bij een auto–immuunziekte zijn er chronische ontstekingen in het lichaam. Een aantal bekende auto-immuunziekten zijn: ziekte van Hashimoto, ziekte van Graves, MS, Ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa, Coeliakie, Psoriasis, Lupus, Diabetes type 1, Reumatische Artritis en Ziekte van Addison.
Darmbacteriën en de invloed op je immuunsysteem
80 % van al jouw cellen van je immuunsysteem bevinden zich in je spijsverteringskanaal. De darmbacteriën (darmflora) vormen in je darmwand een natuurlijke barrière tegen indringers. Goede bacteriën geven een soort antibiotische stoffen af om virussen en slechte bacteriën te doden. Deze bacteriën hebben dus een directe link met je immuunsysteem!
Stel dat je darmflora verstoord is, dan kunnen de poortjes tussen de darmcellen open blijven staan. Hierdoor komen er slechte stoffen in je bloedbaan en dit lokt ontstekingsreacties uit. Deze conditie heet: leaky gut (lekkende darm).
Helaas is bij de meeste mensen de darmflora er slecht aan toe. Symptomen die daarbij horen zijn oa: een opgezette buik/ buikpijn, diarree, verstopping, winderigheid, eczeem, (voedsel)allergieën, huidproblemen, chronische vermoeidheid, hoofdpijn/migraine, depressie, spier- en gewrichtsklachten.
Het belang van een grote diversiteit aan darmbacteriën
Elke bacterie in je darmen heeft zijn eigen functie in je gezondheid. Zoals het regelen van je immuniteit, het remmen van een ontstekingen, het produceren van neurotransmitters (gelukshormonen) het controleren van je bloedsuikerspiegel, het reguleren van honger en verzadiging, de afbraak en opname van voedingsstoffen, enz.
Wanneer je eenzijdig eet, kan het gebeuren dat bepaalde bacteriën zoveel te eten krijgen dat zij andere bacteriesoorten gaan onderdrukken. Door gevarieerder te gaan eten, zullen zij in aantal afnemen en krijgen andere bacteriën de kans om zich te vermenigvuldigen. Hoe lang eet jij nu al elke ochtend die boterham met ham of schaaltje granola met yoghurt?
Stress? Dit doet het met je spijsvertering
Tijdens stress wordt je spijsvertering tijdelijk stopgezet. Hierdoor maak je minder spijsverteringsenzymen en zoutzuur aan en kan je lichaam de voedingsstoffen niet goed verteren. Je lichaam kan daardoor de voedingstoffen niet goed opnemen en gaat dan de reserves aanspreken. Hierdoor kan je trek krijgen in zoetigheid. Je lichaam snakt naar nieuwe energie!
Voedingsmiddelen die niet goed verteerd worden zullen tot gisting overgaan en ontstekingsreacties veroorzaken. De verhoogde ontstekingsactiviteit vertraagt de stofwisseling zodat bijv. gewichtsverlies onmogelijk is. Het kost je immuunsysteem zoveel energie om deze ontstekingen tegen te gaan en dit gaat ten koste van de energielevering aan andere systemen (spieren en hersenen). Op die manier kan je gevoeliger worden voor een verkoudheid, griep of andere ziektes een aandoeningen. Denk ook aan klachten zoals: CVS (chronische vermoeidheid syndroom), Fibromyalgie (spier- en gewrichtsklachten) en diverse andere aandoeningen.
Wist jij dat je met de juiste voeding stress kunt verminderen? Ook is het belangrijk om je trauma’s te verwerken. Deze liggen aan de oorsprong van het ontstaan van stress.
Tips om je darmflora te verbeteren zijn oa:
Vezels uit groenten en fruit. Je dikke darmbacteriën leven op vezels en produceren boterzuur, dit is een energiebron voor de darmslijmvliescellen. Het boterzuur remt chronische darminfecties en herstelt beschadigt DNA, daardoor houdt het de darm gezond.
Gefermenteerde voeding: voor het herstellen en verbeteren van de darmflora. Denk aan zuurkool, tempeh, kefir, miso etc. Maar ook een krachtige probiotica kan een mooie aanvulling zijn op je darmmicrobioom gezond te krijgen.
Gebruik een zuivere omega 3 olie. De meeste Nederlanders krijgen wel 15 x te veel omega 6 binnen t.o.v. omega 3. Dit is een van de oorzaken van bijvoorbeeld leaky gut (lekkende darm syndroom), en andere (chronische) ziektes en griep. Omega 3 helpt ontstekingen voorkomen en zorgt ervoor dat voedingsstoffen kunnen worden opgenomen. Lees hier alles over in mijn volgende blog: https://www.vitali-d.nl/post/het-belang-van-goede-balans-tussen-omega-3-en-6
L-glutamine: brandstof voor darmepitheelcellen en witte bloedcellen. Het probleem is alleen wanneer je glutamine los gaat innemen en je een tekort hebt aan de andere aminozuren, dat je lichaam dan kan besluiten om daarmee eerst het tekort aan andere aminozuren te compenseren. Kies daarom liever voor Marine collageen, dit bevat ook L-glutamine in een nog beter opneembare vorm!
Marine collageen: dit helpt om de darmwand in optimale conditie te houden. Neem dit altijd in combinatie met vit C voor een goede opname.
Zink: belangrijk mineraal bij de vorming van slijmbekercellen en voor de weerstand bij ontstekingen.
Darm Detox: omdat de meeste mensen vervuilde darmen hebben, kan het goed zijn om deze 1 - 2 keer per jaar te reinigen. Dit versterkt je immuunsysteem en helpt bij allerlei darm- en spijsverteringsproblemen.
Vitamine A: voor vernieuwing van de slijmvliezen.
Vermijd grote hoeveelheden gluten, lactose en peulvruchten (tenzij gekiemd). Deze kunnen lastig zijn om te verteren en kunnen daardoor ontstekingen veroorzaken.
Vermijd geraffineerde suikers. Schimmels en slechte bacteriën houden van suikers. Hierdoor worden ze gevoed en kunnen ze groeien. Daarom is het belangrijk om enkel natuurlijke suikers uit groenten en fruit te eten.
Ben jij regelmatig verkouden/grieperig of kamp je met een auto-immuunziekte? Wil je meer tips voor een gezonde darmflora? Of ervaar je te veel stress en wil jij onderzoeken waar dit vandaan komt?
Het is mijn passie om je hierbij te ondersteunen!
Van harte welkom!
© Dorthe
Vitali-D
Comments