• Dorthe Live Peper

Het belang van een goede balans tussen omega 3 en 6

Bijgewerkt op: 11 jun.

Een disbalans tussen omega 3 en 6 is ongezond en heeft een ongekende invloed op je lichaam en breinvitaliteit. Dit komt omdat bijna elke cel een evenwichtige combinatie van voedingstoffen nodig heeft, waaronder een gezonde verhouding omega 3/6 vetzuren. Wanneer de cellen niet goed worden opgebouwd kunnen verschillende voedingsstoffen en zuurstof niet goed worden opgenomen en dit is nodig voor de aanmaak van energie.


Wanneer je meer dan 4 x zoveel omega 6 dan omega 3 binnenkrijgt, leid dit tot meer ontstekingen in je lichaam. Ziektes waarbij ontstekingen aan ten grondslag liggen zijn o.a.: hart- en vaatziekten, metaboolsyndroom, kanker, ziekte van Crohn, ziekte van Hashimoto, fibromyalgie, depressie, osteoporose, reuma, allergieën, ziekte van Alzheimer, dementie, huidklachten (psoriasis, eczeem) migraine en chronische vermoeidheid (CVS).

De meeste mensen krijgen 20 tot 25 keer te veel omega 6 binnen!


Het gemiddelde westerse eetpatroon bevat 20 tot 25 keer zoveel omega 6 als omega 3. Wanneer jij je lijf en brein gezond wilt houden, zul je maximaal 4 x zoveel omega 6 als omega 3 binnen moeten krijgen. Omega 3 heeft namelijk een ontstekingsremmende werking en omega 6 heeft een ontstekingsbevorderende werking. Een disbalans tussen omega 3 en 6 zorgt ervoor dat deze vetzuren niet worden omgezet in ontstekingsremmende stoffen (prostaglandines). Ook te weinig omega 3 zorgt ervoor dat deze prostaglandines niet worden aangemaakt.


Hoe ontstaat de disbalans tussen omega 3 en 6?


Sinds 100 jaar is onze omega 6 enorm gestegen. Dit komt omdat veel meer mensen bewerkte producten zijn gaan consumeren zoals margarines, halvarine, kant en klaar maaltijden, (gefrituurde) snacks, sausjes, croissants, bewerkte notenpasta’s (pindakaas), gebak, koekjes etc. En in zo ongeveer al die producten wordt in de voedingsmiddelenindustrie gebruik gemaakt van goedkope, plantaardige omega-6 olie, zoals zonnebloem- en maisolie. Dit krijg je ook indirect binnen wanneer je vlees consumeert. Want ook de dieren krijgen dit binnen via hun voeding. De samenstelling van het veevoer is door de jaren heen namelijk sterk veranderd. De dieren krijgen nog zelden vers gras en andere wilde planten binnen. En die zitten juist boordevol goede vetzuren. Met een gezonde omega 3:6 verhouding.

Daarnaast komt vis steeds vaker uit kwekerijen en die krijgen niet de algen binnen die vissen normaliter in het wild eten. En die algen zitten juist vol met omega 3!


Omdat ons voedsel zo rijk is aan omega 6 gaat zelfs 2-3 x keer per week vette vis eten niet lukken om ons weer in de gezonde verhouding van 2 tot 4 x zoveel omega 6 als 3 binnen te krijgen. Meer omega 3 en minder omega 6 is het enige dat een gezonde balans kan geven, zelfs als je vis- of algenolie supplementen slikt.

Wat zijn essentiële vetzuren?

Essentieel wil zeggen dat het lichaam deze vetzuren niet zelf kan aanmaken. Het moet dus via je voeding binnenkomen.


Van de omega 3 vet-familie is alfalinoleenzuur (ALA) essentieel en van de omega 6 vet-familie is linolzuur (LA) essentieel. Na het eten van omega 3 vetzuren en omega 6 vetzuren zet het lichaam deze om in andere verbindingen.


Het omega 3 vetzuur alfalinoleenzuur kan worden omgezet in EPA en DHA, en het omega 6 vetzuur linolzuur wordt omgezet in gammalinoleenzuur (GLA).


De omega-3-vetzuren die in vette vis zitten, zoals zalm, haring, makreel, sardines, zijn EPA en DHA. EPA en DHA kunnen in principe worden gemaakt uit de voorloperstof alfalinoleenzuur (ALA). Alfalinoleenzuur is het essentiële omega-3-vetzuur wat aanwezig is in lijnzaad-, chiazaad-, hennep-, walnoten-, en koolzaadolie.


Helaas verloopt deze omzetting naar EPA en DHA niet altijd goed, waardoor deze kunnen worden beschouwd als essentiële omega-3-vetzuren. Wanneer je namelijk te veel voedsel met omega 6 vetzuren consumeert, enzymen te kort hebt die voor deze belangrijke omzetting zorgen, of een virale infectie hebt, dan komt daarmee de omzetting naar EPA en DHA in het nauw.


De voornaamste bronnen van omega 6 vetzuren zitten in zonnebloempitten(olie), maïs(olie), soja(olie), pinda(olie), margarines, halvarine, bak- en braadproducten, saffloerolie en koolzaadolie. In koolzaadolie zit ook deels omega-3 in, net als in sommige andere noten-, zaden,- en pitten (olies).


Waarom is omega 6 een essentieel vetzuur als het voor ontstekingen zorgt?


Ontstekingen zijn belangrijk, want ze zorgen ervoor dat infecties worden aangevochten. Denk maar aan koorts bij een griep. Maar wanneer een ontstekingsbevorderende werking te actief wordt, dan is de ontstekingsremmende werking van je omega 3 niet meer voldoende.

Ook zorgt een teveel aan omega 6 ervoor dat omega 3 zijn werk niet goed meer kan doen bij de omzetting van ALA naar DHA en EPA. We hebben omega 6 dus hard nodig maar we krijgen er gemakkelijk te veel vanbinnen.


Omega 3 bij slikken? Niet alleen bij een vegetarisch of veganistisch dieet!


Niet alleen bij een vegetarisch of veganistisch dieet is het extreem belangrijk voldoende van deze essentiële vetzuren binnen te krijgen en dan voornamelijk het essentiële vetzuur ALA. Je lichaam moet namelijk ALA omzetten in het niet-essentiële DHA en EPA (omega 3).

Wat betreft EPA en DHA zijn eigenlijk alleen zeedieren de grote leveranciers. Maar om aan de minimale behoefte van 500 mg EPA per dag te willen voorzien dan zouden we onvoorstelbare hoeveelheden vis moeten vangen. Voor 7 miljard mensen zou dat 1.27 miljoen ton zijn per jaar. En dat terwijl de oceanen al jaren overbevist zijn.

En omdat de omzetting van ALA naar DHA en EPA niet altijd goed verloopt en vele mensen te weinig ALA binnen krijgen en te veel omega 6, geld voor iedereen dat het belangrijk is om je DHA- en EPA-behoefte aan te vullen door supplementen of algen(olie).


Beste omega 3 aanvulling: groenlipmosselenextract


De Nieuw-Zeelandse (Perna canaliculus) groenlipmosselextract heeft een speciale omega 3 vetzuursamenstelling. De groenlipmossel bevat zeldzame omega-3-vetzuren (zoals eicosatetraeenzuren=ETA) en andere gezonde vetten zoals sterolen, die in gewone visolie niet voorkomen. Een belangrijk voordeel van groenlipmosselextract ten opzichte van andere visoliesupplementen is, dat groenlipmosselextract effectief is in een veel lagere dosis. Een dosis van 2 capsules groenlipmosselextract (400 mg vet) per dag is meestal voldoende voor een opvallend effect. Voor een vergelijkbaar ontstekingsremmend resultaat moet meestal 3-6 gram omega-3-vetzuren uit visolie per dag ingenomen worden.


Over omega 6 vetzuren hoef je je dus geen zorgen te maken, die zitten zoals je boven hebt kunnen lezen vaak al veel te veel in je voeding. Ook in een vegetarisch of veganistisch eetpatroon.


Conclusie

Een goede balans tussen omega-6 en omega-3 kan een van de sleutels zijn om je gezondheid te verbeteren en chronische ziekten te verminderen. De ideale balans tussen omega 3 en omega 6 is 1 op 1 en een goede balans is 1 op 4.

Tips nodig?


Vind jij het nog lastig om te bepalen of jij voldoende omega 3 binnenkrijgt?

Wil je graag tips om deze gezonde balans te vinden?


Van harte welkom voor een voedingsconsult!

Dit kan zowel online, telefonisch of bij mij in de praktijk in Eerbeek.


Gezonde groet,


© Dorthe


Vitali-D
110 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven