top of page

De gevolgen van alcohol en stress

Bijgewerkt op: 11 apr.


De gevolgen van alcohol en stress


Drink jij regelmatig een glas of meerdere glazen alcohol en heb jij last van stress of slaapproblemen? Lees dan verder!


Alcohol is geen oplossing als je last hebt van stress. Je kan misschien makkelijker in slaap vallen en beter ontspannen, maar zonder dat je het door hebt raakt je lichaam erdoor uitgeput.


Alcohol zorgt voor meer stresshormoon cortisol


De lever zorgt er namelijk voor dat giftige stoffen worden afgebroken en afvalstoffen worden opgeruimd. Als je alcohol drinkt, moet dit worden afgebroken in de lever en de lever is ook verantwoordelijk voor de afbraak van het stresshormoon cortisol. Dit hormoon komt vrij als je stress ervaart en wanneer er bijvoorbeeld te veel suikers in het bloed komen door het drinken van alcohol. Omdat het lichaam alcohol ziet als een giftige stof, geeft de lever voorrang aan alcohol en heeft het geen tijd om cortisol af te breken. Het gevolg daarvan is dat het stresshormoon langer in het lichaam blijft waardoor jij je gestrest kunt voelen.


Hoe meer cortisol hoe meer stress je ervaart


Hoe hoger het cortisolniveau is, hoe meer spanning je ervaart waardoor je last kan krijgen van chronische stress. Bij stress komt er opnieuw cortisol vrij en moet je lever weer harder werken. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht en kan het steeds moeilijker worden om je alcoholgebruik te minderen.


Slaapproblemen


Stress en alcohol kunnen er ook voor zorgen dat je minder goed kan slapen. Vooral het doorslapen wordt moeilijker als je alcohol gedronken hebt. Dit komt o.a. doordat je door te hoge cortisol spiegels minder het slaaphormoon melatonine aanmaakt, met als gevolg dat je ‘s morgens niet uitgerust wakker wordt. Zo ben je vaak nóg gevoeliger voor stress.


Ga voor tips om beter te kunnen slapen naar mijn volgende blog:


Koffie niet de oplossing


Koffie kan op zo’n ochtend een redder zijn, maar tegelijkertijd kan dit er ook voor zorgen dat je meer stress ervaart. De cafeïne in koffie zorgt er namelijk voor dat er meer cortisol wordt aangemaakt waardoor je nog meer stress en spanning ervaart.


Hoge bloeddruk


Alcohol is een giftige stof en verhoogt de bloeddruk. Dat geldt voor alle alcoholische dranken. Recente onderzoeken tonen aan dat ook een klein beetje alcohol de bloeddruk al doet toenemen. Drink je dagelijks alcohol? Dan is het verhogende effect nog sterker. Alcohol vermindert ook de elasticiteit van de vaatwanden en naarmate de leeftijd toeneemt wordt dit effect groter. Ben je boven de 60 jaar dan kun je hier dus meer last van hebben. Gelukkig is het effect omkeerbaar, als je minder alcohol gaat drinken of stopt met drinken, zakt de bloeddruk vaak weer.


Wanneer je stress hebt, registreren je hersenen dat als "gevaar". Helaas kent je lichaam niet het verschil tussen reëel gevaar op leven en dood en de stresssituaties uit ons huidige leven, waaronder lichamelijke stress door alcohol, geraffineerde suikers en vetten.


Regelmatige of langdurige stress zorgt voor een hoge bloeddruk omdat bij een stressreactie het lichaam zich klaar gaat maken om te vechten of vluchten. Op zo’n moment is het belangrijk dat de spieren voldoende bloed en zuurstof hebben zodat je kunt vechten of weg kunt rennen. Daarom gaat je hart sneller kloppen en gaat de bloeddruk omhoog. Zo kan het bloed en zuurstof eerder de spieren bereiken zodat jij snel actie kunt ondernemen.


Klachten bij langdurige stress en alcohol gebruik

De afbraak van alcohol kost het lichaam veel energie en die energie heeft het lichaam nodig om te herstellen. Als je lichaam in de overlevingsstand blijft door te hoge cortisol spiegels kun je op den duur allerlei klachten krijgen, zoals problemen met je immuunsysteem, vertering, spier- en gewrichtsklachten, slaapproblemen, hoofdpijn, duizeligheid, haaruitval, spierverlies, aankomen in gewicht (buikvet), hormonale klachten etc.

Wil je meer lezen over de invloed van stress op het immuunsysteem? Ga dan naar mijn volgende blog:


De rede van alcohol gebruik


Alcoholgebruik bij stress voelt misschien wel fijn, je kunt soms moeilijke dingen even vergeten en je voelt je weer wat lichter. Tegelijkertijd worden er veel gevoelens onderdrukt en hoe langer je deze gevoelens blijft onderdrukken hoe meer deze gevoelens zich vast zullen zetten in je lichaam. Zo kunnen er op den duur ook allerlei lichamelijk klachten ontstaan.


Bijnieruitputting


Als je chronische stress (alcoholisme = is ook chronische stress) of een burn-out hebt is de hormoonhuishouding ontregeld. Het lichaam maakt in een stresssituatie continu stresshormonen aan, wat geproduceerd moet worden door de bijnieren. Deze kunnen op den duur uitgeput raken.


Minder geluk door afbraak serotonine


Alcohol zorgt ervoor dat je gelukshormoon serotonine wordt afgebroken. Serotonine is een neurotransmitter en regelt o.a. de eetlust, spijsvertering, slaap, lichaamstemperatuur en je stemming. Een tekort aan serotonine kan ervoor zorgen dat je in een depressie terecht komt en dit kan weer een effect hebben op je alcohol gebruik.


Wat kan jou helpen:

  • Onderzoek de reden waarom je neigt naar alcohol of waarom je stress hebt en pak de oorzaak aan.

  • Zorg voor meer zelfvertrouwen. Het kan zijn dat je behoefte hebt aan alcohol omdat je je dan zelfverzekerder voelt of makkelijker praat, onderzoek ook hierbij de kern van je onzekerheid en bouw je zelfvertrouwen op.

  • Vermijd zoveel mogelijk geraffineerde producten. Denk aan kant en klaar maaltijden, fast food, gefrituurde snacks, kant en klare sausjes, koek, gebak, chips, snoep, brood van de supermarkt, witte pasta’s/noodles, witte rijst, muesli/granola met zonnebloemolie en geraffineerde suikers, bak en braadvetten, margarines, alcohol, cafeïne houdende drankjes, zoals koffie, zwarte thee en energydrink. Deze middelen kunnen ook zorgen voor een stijging van je cortisol en daarnaast bevatten ze vaak chemische stoffen die ook moeilijk te verteren zijn en belastend zijn voor je lever.

  • Zorg voor voldoende ontspanning d.m.v. yoga, wandelen, sauna etc. Maar blijf jezelf ook op een positieve manier uitdagen zodat je niet in een bore-out terecht komt.

  • Haal geen alcohol in huis. Om de verleiding naar alcohol te voorkomen, is het verstandig om het ook niet in huis te halen.

  • Stel jezelf een limiet. Als je niet volledig kunt- of wilt stoppen met alcohol, kun je voor jezelf een limiet stellen. Bijvoorbeeld alleen 1 à 2 glazen in het weekend.

  • Spaar het geld wat je normaliter uitgeeft aan alcohol. Geef je zelf hiervan een leuk cadeau of ga een weekendje weg. Dit kan erg motiverend werken.

Vind jij het nog lastig om op eigen houtje te stoppen of minderen met alcohol? Of wil je leren omgaan met stress zodat jij weer kan ontspannen en enthousiast door het leven kunt gaan? Als stress/burn-out coach en voedingsdeskundige help ik je hier graag bij!

Van harte welkom!


© Dorthe

Vitali-D


Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page