top of page

Natuurlijke alternatieven voor antibiotica

Bijgewerkt op: 13 mei 2022


Antibiotica heeft op het gebied van de geneeskunde heel veel levens gered. In de praktijk blijkt dat er te snel en te veel recepten voor antibiotica worden uitgeschreven en dat heeft grote nadelen. Je vernietigt niet alleen de zogenaamd slechte bacteriën maar ook heel veel goede bacteriën en daardoor raakt je spijsvertering en je immuunsysteem in de war. Ook ondervinden steeds meer mensen allergische reacties. Gelukkig biedt de natuur effectieve alternatieven die al eeuwenlang hun werking hebben bewezen. Ik heb er enkele voor je op een rij gezet:

OREGANO

Oregano is populair als smaakmaker in Italiaanse gerechten en helpt bij vertering en gewichtsverlies. Verder is de olie in oregano een natuurlijk antimicrobieel wat vecht tegen infectiebacteriën en Candida overgroei. Oregano olie is perfect om als eerste te pakken als je merkt dat een griep of een verkoudheid eraan zit te komen.


RAUWE HONING

Donkere rauwe honing, die dus niet verhit is geweest, heeft krachtige bacteriële eigenschappen. Het werkt goed bij wonden op de huid, waaronder brandwonden en blaren, maar reinigt ook je mond van bacteriën en kan tandvleesontstekingen stoppen en tandplak verminderen.


KNOFLOOK

Knoflook en zijn werkzame component allicine zijn meer onderzocht dan welke natuurlijke antibiotica dan ook. Zo werd in een onderzoek aangetoond dat knoflook effectiever is in de bestrijding van de Campylobacter bacterie, een veel voorkomende veroorzaker van maagklachten, dan twee soorten medische antibiotica.


GEMBER

Bekend is dat gember helpt bij misselijkheid en maagproblemen. Nu is er echter ook een studie die aantoont dat gember ook werkt in de strijd tegen Streptococcus mutans, en Candida- en Enterococcus-stammen. Dit zijn bacteriën die kunnen uitmonden in tandrot.


KOKOSOLIE

Het zijn caprylzuur en monolaurine dat uit het laurinezuur ontstaat, hebben een inactiverend effect hebben op vele bacteriën, schimmels en virussen. Kokosolie wordt gebruikt om het immuunsysteem te versterken, het bevat eigenlijk alles wat antibacteriële, antischimmel en antivirale voordelen biedt. Het kan virussen die griep, mazelen, herpes en hepatitis doden, evenals bacteriën die keel, urineweginfecties en longontsteking veroorzaken.


CEYLON KANEEL

Het bekendste gezondheidsvoordeel van kaneel is dat het helpt om je bloedsuikerspiegel te stabiliseren, waardoor het meehelpt om te herstellen van diabetes 2. Belangrijk is wel om de goede soort kaneel te gebruiken: Ceylon kaneel. Je kunt het op veel manieren gebruiken.


OLIE VAN DE TEA TREE

De olie van de Tea Tree voorkomt de verspreiding van schimmelinfecties en is effectief bij met name vaginale problemen.


GRAPEFRUIT EXTRACT

Dit extract is medicinaal zo krachtig dat het effectief is bevonden tegen meer dan 800 vormen van virussen en bacteriën, meer dan 100 vormen van schimmels en effectief tegen diverse parasieten. Het is ook zeer rijk aan antioxidanten wat het lichaam alkaliseert en je darmflora verbetert.


BERBERINE

Berberine wordt in verschillende planten gevonden, zoals geelwortel en Chinese gouddraad. Het wordt onder meer gebruikt bij hartfalen en Trachoom, een ooginfectie.


EXTRACT VAN OLIJFBLADEREN

Olijfbladextract wordt vooral gebruikt om oor- of gebitsontstekingen en urineweginfecties te behandelen. Dit extract helpt daarnaast ook bij virusinfecties.


KURKUMA

Dit is zo’n krachtig natuurlijk antibioticum dat het ook wel is ingezet ter bestrijding van de ziekenhuisbacterie MRSA. Wist je dat in combinatie met zwarte peper curcumuni tot wel 20 maal kan verbeteren? Daarnaast is curcumine vetoplosbaar dus het is ook aan te raden om het samen met vet te eten. Denk dan aan extra virgin olijfolie of kokosvet.


ECHINACEA

Onlangs heeft een studie aangetoond dat deze bloem ook kan helpen bij atopische eczeem. Daarnaast helpt echinacea bij gezonde luchtwegen en heeft een verzachtende invloed. Ook ondersteunt het je immuunsysteem en zorgt het voor een gezond milieu in de blaas.


Wil je meer weten over het gebruik van bovenstaande producten? Neem dan contact met mij op. Ik help je graag vitaler te voelen!


Van harte welkom!


Gezonde groet,

Dorthe


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page