top of page
Omega 3 test_edited.jpg

IoPT 1-op-1 opstelling 

Wat is IoPT?

 

IoPT staat voor Identity oriented Psycho Trauma therapie. Deze term is gebaseerd op kennis en inzichten vanuit de hechtingstheorie, de ontwikkelingspsychologie, de psychotraumatologie en de effecten van systemen voor ons persoonlijk welzijn. De methodiek is ontstaan vanuit de traditionele Familieopstellingen van Bert Hellinger waarbij IoPT juist de nadruk legt op de ontwikkeling van de eigen identiteit en niet op het familiesysteem.

Opstellingen van het verlangen

 

Bij de IoPT werken we met de ‘opstellingen van het verlangen’. Deze methode is ontwikkeld door Franz Ruppert, een Duitse psychotherapeut. Hij noemt deze vorm van opstellen ook wel een ‘Zelf-ontmoeting’. Een IoPT opstelling helpt je die ervaringen uit het verleden met de daaraan gekoppelde emoties te erkennen en te verwerken. Op deze wijze kan een traumatische ervaring verwerkt worden. Hierdoor wordt er ander gedrag mogelijk.

VitaliD_Barok_Achtergrond_Blue.png

Wat heb je aan IoPT?

 

IoPT laat snel en zonder veel woorden zien wat de onbewuste oorzaak is van je gedrag en helpt om verborgen verbanden te gaan zien. Het helpt je erkennen en herkennen van die delen in jezelf die nog verbonden zijn met voor jou niet-gezonde verlangens met betrekking tot jouw systeem van herkomst. Zo kan het zijn dat er een deel in jou in de overleving zit die je laten vechten en vluchten, ontkennen, saboteren, en die maar doorgaat tegen elk gevoel in. Door deze delen te erkennen en geblokkeerde gevoelens tot uiting te laten komen, kan datgene wat geblokkeerd was, weer gevoeld en geïntegreerd worden in je leven. Zo ontstaat er ruimte om anders te handelen. Dat maakt je vaak milder over jezelf en naar anderen toe. De IoPT geeft je toegang tot meer gezonde delen die je gelukkig maken en die je immuunsysteem versterken en stress uit je lijf laten verdwijnen. 

Hoe werkt een IoPT opstelling in een 1-op-1 situatie?

 

De IoPT opstelling duurt gemiddeld 90 min. en begint met het formuleren van je verlangen, intentie of vraag. Onderzoeksvragen kunnen je helpen om je verlangen te formuleren. Bijvoorbeeld hoe wil ik leven? Misschien wil je meer harmonie in je leven? Of misschien wil je meer kunnen ontspannen en ben je benieuwd waar je interne strijd vandaan komt? Vraag jezelf af wat je wilt bereiken met een IoPT opstelling.

 

Eén van de zinnen die mensen opstellen zijn:

 • Ik wil mijzelf kunnen ontspannen

 • Ik wil mij vrij voelen van angst

 • Ik wil mijzelf zijn

 • Ik wil leven in verbinding met mijzelf 

 

Maar soms worden er ook vragende zinnen opgesteld, denk aan:

 • Waarom blijf ik in een ongezonde relatie?

 • Wat heeft mijn lijf mij te vertellen?

 • Heb ik bestaansrecht?

Met opstellingen van het verlangen ga jij op zoek naar die delen in jou die verbonden zijn met afgesplitste delen van jezelf of van personen in generaties voor jou. Net als bij familieopstellingen kom je soms delen tegen die zich gespiegeld hebben aan mama of papa en soms kom je in contact met delen die nog verbonden zijn met mensen uit vorige generaties.

 

Dit gaat voorbij wat je met je ‘hoofd’ weet, maar door contact te maken met de woorden uit jouw zin/verlangen zie je welke delen in jou de heldere, gezonde, volwassen essentie heeft. En welke delen in jou een reactie zijn op een intense gebeurtenis in je leven. Vaak zijn deze al heel jong opgedaan en dus onbewust. Dit heet ook wel het vroegkinderlijk trauma. En ook kun je de overlevingsdelen tegen komen die je afhouden van voluit te leven en de pijnstukken aan te kunnen kijken en helen. Het gaat over herkennen, erkennen en afscheid nemen van wat niet bij jou hoort. Soms kan iets heel vertrouwd voelen, maar dat betekent niet altijd dat het gezond is.

De verschillende delen

Hoe herken je trauma en overlevingsdelen?

 

Wanneer het niet lukt om de ervaringen te verwerken dan spreken we van een trauma. Bij een traumatisering splitst een deel van jezelf zich af, het traumadeel, en andere delen gaan zich manifesteren. Bij een trauma verdwijnt je gezonde deel. Je gaat uit de realiteit omdat er automatisch een oerinstinct in beweging wordt gezet, namelijk het overleven. Dit oerinstinct brengt je in de modus van het overlevingsdeel en dit deel zal er alles aan doen om de situatie te overleven door te vluchten, vechten of te bevriezen.

Op dat moment splits je in ware af. Je gaat weg bij je gevoelens en fysieke gewaarwordingen die bij de traumatische ervaring horen. Dit kunnen bijvoorbeeld angst, paniek, woede, trillen en hartkloppingen zijn. Dit is het traumadeel. Deze gevoelens kunnen op dat moment niet gevoeld worden omdat je in de overlevingsstand staat. Deze reactie gebeurt in een split second.

 

Zo lang je de traumatische ervaringen niet geheeld hebt, blijven deze in je onderbewuste actief waardoor je op normale gebeurtenissen heel heftig kan reageren. Denk aan:

 • Veel angst waar dat niet nodig is

 • Vluchtgedrag in verslavingen

 • Antisociaal gedrag (afzonderen)

 • Woedeaanvallen om niets

 • In een gesprek dichtslaan (freeze) 

 • Niet meer normaal kunnen functioneren op je werk

 • Geen gezonde relaties aan kunnen gaan

Daarnaast kun je tegen allerlei fysieke klachten aanlopen zoals: vermoeidheid, slaapproblemen, hoofdpijn, spierpijn, spijsverteringsproblemen, burn-out, hartkloppingen, rusteloosheid etc.

Wil jij een IoPT opstelling ervaren en loskomen van ongewenste gedragingen en gevoelens?

 

Ik ben gespecialiseerd in trauma verwerking en stress/burn-out klachten en begeleid je graag bij een IoPT opstelling. Samen onderzoeken we de kern van je klachten zodat er een échte transformatie kan ontstaan.

Mijn kennis komt zowel van vele opleidingen, cursussen en vanuit mijn eigen ervaring. Zelf heb ik namelijk ook alle facetten van trauma en traumaverwerking doorleeft. Het is mijn missie om andere mensen te begeleiden naar echte vrijheid, geluk en vitaliteit. Van harte welkom voor een opstelling bij mij in de praktijk in Eerbeek (Stedendriehoek).

Traumacoach_Vitaliteitscoach_Stresscoach_Burnoutcoach.jpg

Aanmelden

Wil jij je graag een afspraak maken voor een IoPT opstelling of wil je liever eerst

vrijblijvend kennis maken? Meld je dan hieronder aan:

Kosten individuele opstelling:

75 - 90 min € 115 

omega 3 test bestellen_edited.jpg

Trauma loslaten is het
begin van een nieuw leven

Recensies

Barok_Gradient_Small_Oranje.png

Sylvia

 

Graag deel ik mijnervaring m.bt mijn consulten die ik had bij Dorthe. Ik kende al de familieopstelling en heb nu kennis gemaakt met IoPT, opstellen van een verlangen. Het werkte voor mij zo ontzettend verhelderend! Dorthe is rustig, empatisch en komt snel tot de kern, dat vond ik erg prettig! Wat een openbaring was het ,ook tijdens het tweede consult. Ik zag, voelde en ervaarde wat de reden was van mijn ongemak waarvoor ik bij haar was. Zooo blij mee! Ze heeft nog veel meer te bieden dan de IoPT. Ik raad haar iedereen aan!

Barok_Gradient_Small_Oranje.png

Marga

 

Dorthe heeft mij geleerd om op een andere manier naar mezelf te kijken. Ik kampte jaren met faalangst en vermoeidheidsklachten. Door de oefeningen die we deden en de leefstijl adviezen, voel ik mij weer krachtig en beter in balans. Ik heb weer plezier in mijn werk en trek niet alles meer naar mezelf toe. Bedankt Dorthe!

Barok_Gradient_Small_Oranje.png

Stephanie

 

Voordat ik bij Dorthe kwam zat ik al maanden thuis met een burn-out. Door de sessies ben ik gaan inzien waar mijn (overlevings)gedrag ontstaan is. Door de nieuwe inzichten, sta ik anders in het leven en voel ik mij weer energiek! Ik voel dankbaarheid voor dit proces en kan dit coachingstraject van harte aanbevelen!

bottom of page