Wortelsap

Sapvasten

Pattern_Barokk_Stor_Hvit_Gradient.png

Sapvasten, waarom werkt het?

De energie die normaliter naar je vertering gaat, kan nu ingezet worden om je lichaam en alle cellen te ontgiften, te voeden en te helen!

Ontgiften, ook wel detox, is een normaal proces binnen je lichaam. Dagelijks neutraliseert en elimineert je lichaam schadelijke gifstoffen via de dikke darm, lever, nieren, longen, lymfeklieren en huid. Als je lichaam overbelast is door een ongezonde levensstijl, slechte voeding of de invloeden van een ongezonde omgeving, dan kan het de overvloed aan gifstoffen niet meer volledig verwerken. 

 

Ontgiftingskuren kunnen helpen bij het versterken van je immuunsysteem en bij het voorkomen van bepaalde klachten en langdurige en ernstige ziektes. Ons hedendaagse dieet bevat te veel dierlijke eiwitten, koolhydraten, E-nummers, bestrijdingsmiddelen, geraffineerde suiker en zout, geoxideerde vetten, cafeïne en alcohol. We worden dus veel meer dan ooit blootgesteld aan ‘giftige’ stoffen. Denk ook aan het inademen van vervuilde lucht, het binnenkrijgen van zware metalen en lichaamsvreemde stoffen als aspartaam en pesticiden. Al deze ‘giftige’ stoffen hopen zich op in onze cellen en blijven achter in ons lichaam. Het verzamelt zich in onze weefsels en draagt bij aan chronische vermoeidheid en lichamelijke ongemakken. Symptomen hiervan zijn onder meer: vermoeidheid, hoofdpijn, huidproblemen, haaruitval, stemmingswisselingen, hormoonstoornissen, overgewicht, problemen met de stoelgang en een lagere stressbestendigheid.

Je lichaam is constant bezig zich te ontdoen van deze gifstoffen. Je lever en nieren hebben het er maar druk mee. Gelukkig hoef je hier niet bij na te denken, je lichaam regelt alles. Je voert deze stoffen af via de ontlasting, urine, huid en longen. Maar als je te veel gifstoffen binnenkrijgt, slaat het lichaam deze stoffen o.a. op in je vetweefsel. Dit is ook mede de oorzaak van overgewicht en het zorgt ook voor extra belasting van je lichaam en immuunsysteem. 

Via een sapkuur en de juiste, gerichte supplementen kan je het ontgiftingsproces stimuleren en en ondersteunen. Zo kan ik vooraf aan het sapvastenkuur adviseren op te starten met supplementen als: glutathion, mariadistel, NAC, MSM, curcuma, SAMe, vitamine B12, B11 en B6.

Hoe gaat het in zijn werk?

 

Afbouw schema vóór de start - voorbeeld weekend 

Voordat je aan een sap- of mildvastenkuur begint is het belangrijk om éérst goed af te bouwen. Dit vergroot het resultaat, helpt het hongergevoel te onderdrukken en beperkt de detox bijverschijnselen tijdens de kuur, waardoor je met veel meer gemak en plezier je detox weekend kunt beleven. Dit afbouwen is een proces van 4 dagen voorafgaand aan het vasten. Jouw detox weekend -en dus je vastenkuur- start op vrijdag, dus het afbouwen start op maandag.

Op maandag en dinsdag is het goed om het volgende te doen

Eet alvast minder grote porties en minder tussendoor en probeer zoveel mogelijk biologische producten te eten. Vervang vlees en vis door vegetarische alternatieven. Vervang koffie en alcoholhoudende dranken door kruidenthee en water. Om de darmen te stimuleren gebruik je ‘s ochtends en ‘s avonds 1–2 eetlepels ( begin met 1 ) gebroken lijnzaad in voldoende water en laat het dan 15 min staan. Daarna opdrinken met nog een extra groot glas water. Zorg dat je zelf de lijnzaad maalt in een koffiemolen, mini blender of vijzel, dit omdat de zaadjes snel oxideren. Dus elke dag vers malen! Wissel het lijnzaad af met psylium husk. Begin met 1 tl, meng het in water en drink het direct op en drink nog een extra groot glas water erachteraan. Neem dit 30– 60 min voor de maaltijd in. Vermijd of verminder verder vette voeding en toxische stoffen, zoals sigaretten, suiker, kleurstoffen, paracetamol, etc.

 

Vanaf woensdag

Ga door zoals maandag en dinsdag. Minder nu ook vast met koolhydraten (zoals brood, pasta, aardappelen en rijst)

 

Op donderdag

Eet vandaag alleen nog maar fruit en rauwe (of gestoomde) groente en kiemen. Als je je slapjes voelt, kun je eventueel een kopje bouillon nemen (maximaal 2 per dag)

 

Op vrijdag start je met het echte vasten

Een goede manier om je darmen te helpen legen is om op deze dag een hele fles zuurkoolsap te drinken (verkrijgbaar in de natuurvoedingswinkel). Veel mensen vinden dit niet zo lekker, dus om de smaak wat te veraangenamen kun je het mengen met ander sap (wortel, tomaat, of wat jij lekker vindt).

 

Je kan nog steeds wat fruit, groente en kiemen eten (kleine beetjes, bijvoorbeeld een appel voor ontbijt, wat tomaat en komkommer tussendoor). 

 

Verder mag je alle soorten groentensap drinken, eventueel aangevuld met wat fruitsap (mits vers geperst – fruitsap uit een pak bevat teveel suikers). Vraag mij gerust naar groente/fruit smoothie recepten!

 

Hongergevoel:

De eerste (afbouw)dagen kun je af en toe honger voelen. Hou vol! Dit hongergevoel verdwijnt meestal vrij snel. Als je het echt moeilijk vindt, kun je eventueel voedingssupplementen gebruiken die het hongergevoel stillen, zoals psyllium husk. Maar ook gewoon een kop thee of water kan de honger al stillen. 

 

Ontgiftingsverschijnselen:

Soms kunnen er door het proces van losmaken en afvoeren van afvalstoffen bijwerkingen optreden, zoals hoofdpijn, lusteloosheid en misselijkheid. Je kunt dit goed tegen gaan door voldoende te drinken.

 

Het koud hebben is een ander mogelijk bijverschijnsel van vasten. Zorg daarom voor warme kleding en extra lichaamsbeweging. Je kan tijdens de kuur een wandeling maken in het bos, dit heeft ook een positief effect op je organen en helpt het ontgiftingsproces.

 

Bij aankomst

Wanneer je aankomt staat in jouw huisje het eerste verse sapje voor je klaar. De sapjes worden vers gemaakt in een professionele sapcentrifuge, deze zorgt ervoor dat de groente en fruit niet warm worden en daardoor kunnen oxideren. We starten die avond ook met een heerlijke detox rugscrub en een massage. Mocht je veel nek/rug klachten hebben, dan kan ik dit voor je aanpakken, zodat je de aankomende dagen ook wat losser in je vel zit. 

 

Tijdens het sapvasten wordt er op de volle dag, 4 momenten biologische verse sapjes genuttigd met tussendoor 3 shotjes. ’s Ochtends nemen we bij het eerste sapkuur recept het programma van de dag door. Het programma bestaat uit een chakra meditatie, een yin yoga les en een voedingsdeskundige gesprek. Tijdens dit voedingsdeskundige gesprek bespreken we de uitgebreide analyse die ik heb gemaakt van jou ingevulde vragenlijst. Deze heb jij voorafgaand aan de kuur ontvangen. Ook geef ik die dag tips mee om thuis mee aan de slag te gaan. Uiteraard is er ook voldoende gelegenheid om te rusten, lezen, wandelen en te mediteren. 

 

Rustig weer opbouwen

Na een sapvastenkuur moet je lichaam langzaam weer wennen aan vast voedsel.

 • Op maandag, de eerste dag na het sapvasten kun je het beste alleen fruit en rauwe (of gestoomde) groente eten en eventueel een kopje bouillon drinken. Probeer nog steeds zoveel mogelijk biologische producten te gebruiken!

 • Op dinsdag kun je dit aanvullen met kokosyoghurt, boekweitwafels, rijstwafels, zuurdesembrood en gekookte qiunoa, boekweit, zilvervlies rijst of gierst. Hier kan je ook pap van maken met een beetje kaneel en wat fruit en een thee lepeltje kokosolie (altijd extra vierge en Bio). Eet ook zoveel mogelijk groente en kiemen als je wilt. Wees nog even voorzichtig met gluten en melkeiwit, dit omdat het voor je darmen zwaar is om te verteren.

 • Gedurende de 3 dagen daarna kun je voorzichtig weer andere voedingsmiddelen gaan toevoegen. Het is vooral belangrijk om deze dagen nog even vegetarisch te houden en geen suiker en te veel vette voedingsmiddelen te gebruiken zoals in olie gebakken producten, kaas, zoutjes of iets dergelijks. Producten die je prima tijdens de opbouwdagen kunt eten zijn: vers fruit, groente, kokosyoghurt, rijstwafels, boekweitwafels, quinoa-gierst-teff-boekweit-havermoutpap, groentesoep, salades, gekiemde linzen en kikkererwten en allerlei andere kiemen, zilvervliesrijst, kimchi- of andere gefermenteerde producten zoals mistpasta en zuurkool(sap) etc. 

 • Om de darmwerking te stimuleren kun je de hele opbouw week ‘s ochtends en ‘s avonds 1 à 2 eetlepels vers gemalen gebroken lijnzaad of 1 a 2 theelepels psyllium husk innemen met veel water! En blijf verder ook veel drinken: ca. 2 ½ liter vocht per dag (zonder cafeïne, theïne of alcohol). Ook pruimensap kan je helpen de stoelgang te stimuleren en de darm reinigen. 

 • Tijdens de opbouw week kun je het beste de maaltijden steeds iets uitgebreider maken, maar eet nooit teveel en blijf vlees beperken en vermijd geraffineerde producten. Gebruik verzadigde vetten als kokosolie en ghee voor warme gerechten en om in te bakken en gebruik omega 3- en 6 oliën alleen op koude gerechten omdat deze snel oxideren.  Eet zoveel mogelijk verse producten en maak veel gebruik van verse kiemen en kruiden. 

 • Denk aan je spijsvertering die het beste werkt wanneer je alles goed kauwt en de tijd neemt om te genieten van elke maaltijd! Life is good whith good food and good food is good mood!

Mag iedereen sapvasten?

Iedereen die gezond is kan zonder problemen zelfstandig met een sapvastenkuur beginnen.

Stel het sapvasten nog even uit als je net een ziekte achter de rug hebt en nog in de herstelperiode zit of wanneer je onlangs geopereerd bent en narcose of medicijnen nog een belangrijke rol kunnen spelen. Wie wil sapvasten ter verlichting van chronische klachten mag dat slechts onder medische begeleiding doen. Er zijn een aantal situaties, waarin een vastenkuur (muv mildvasten) zonder begeleiding van een arts af te raden is:

 • kinderen en bejaarden

 • zwangerschap en borstvoeding

 • diabetes

 • ziekten van hart en/of bloedvaten, lever of nieren

 • acute infecties

 • kanker

 • psychiatrische ziekten

 • schildklieraandoeningen

 • jicht

 • longaandoeningen

 

Waneer sapkuren?

Sapkuren doe je voor jezelf. Dat kan als je er helemaal doorheen zit of wanneer je jezelf wilt resetten. Wanneer je vastzit in oude patronen en jezelf weer terug wilt vinden. Of als je tegen een burn out aan zit en jezelf wilt verlossen van stress. Het is ook een goede start voor gezonder en bewuster leven en eten, als start om af te vallen, om nu eindelijk eens te stoppen met roken en als remedie tegen (voedsel) allergieën. Het advies is om 2 x per jaar jezelf deze onderhoudsbeurt te gunnen.

​​

Wil jij ook alle voordelen van sapvasten ervaren? 

Vul het onderstaand formulier in, of stuur een mail naar dorthelive@gmail.com, dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op!

Neem contact op

Bedankt voor je bericht!